Fysiofit Renesse

LYMFEDRAINAGE

MENSEN MET OEDEEM

Lymfedrainage is een speciale techniek voor mensen met oedeem. De behandeling stimuleert de afvoer van het lymfevocht. Het menselijk lichaam bestaat voor 2/3 deel uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, de bloedbanen, lymfebanen en hersenbanen. Zeer veel processen verlopen via dit lichaamsvocht, waaronder het vervoer van zenuwprikkels, hormonen of schadelijke stoffen en de uitwisseling van stoffen en gassen. Deze processen die via het lichaamsvocht verlopen noemen we de waterhuishouding. Het lichaam is in een optimaal evenwicht als de waterhuishouding in een optimale conditie verkeert. Het lymfestelsel (lymfevaten en lymfeknopen) speelt een belangrijke rol bij het scheppen en onderhouden van de ideale leefomgeving voor onze lichaamscellen. Het is namelijk de lymfe die daarin een voedende, zuiverende en drainerende rol vervult. Lymfedrainage is dus een normale, natuurlijke functie van ons lichaam. Deze functie kan echter bemoeilijkt worden als gevolg van een ongeval, ziekte of stress. In dit geval kan drainage van de lymfe manueel geoptimaliseerd worden. Bij de behandeling van borstkanker kan door het verwijderen of beschadigen van een deel van het lymfestelsel, vochtophoping in arm en hand ontstaan. Dit wordt lymfoedeem genoemd.

Lymfoedeem is vochtophoping als gevolg van een onvoldoende functionerend of defect lymfesysteem. Dit kan ontstaan door een operatie waarbij lymfeklieren zijn weggenomen of door bestraling. Ik heb zelf de opleiding Vodder afgerond in België.

LYMFECIRCULATIE TIENMAAL SNELLER

Manuele lymfedrainage zorgt ervoor dat de lymfecirculatie tot tienmaal sneller gaat werken dan normaal. Deze behandeling heeft daardoor ook een ontspannend effect en zorgt ervoor dat de huid er beter (gezonder) gaat uitzien. Het reinigt en stimuleert het hele lichaam en vermindert de kans op ziekten. Eveneens kan op deze manier stress en chronische vermoeidheid bestreden worden. Lymfedrainage is de aangewezen behandeling voor ontgiftingsverschijnselen, zware en vermoeide benen, overtollig vocht en aanverwante cellulitisproblemen. Deze behandeling wordt ook aangeraden om striae te voorkomen bij snelle toename van de omvang. Het lymfestelsel is in feite het afvoerstelsel van het lichaam.