Fysiofit Renesse

HEEFT U LAST VAN HOOIKOORTS?

De symptonen van hooikoorts

De symptomen van hooikoorts kunnen variëren, maar veelvoorkomende klachten zijn een verstopte neus, loopneus, niesbuien, jeukende, rode en tranende ogen, benauwdheid en vermoeidheid. Sommige mensen ervaren zelfs koorts als gevolg van extreme hooikoortssymptomen.

De pollen zijn het hele jaar aanwezig

Pollen zijn het hele jaar door aanwezig in de lucht, maar de blootstelling varieert afhankelijk van het seizoen en de specifieke bloeiperioden van verschillende plantensoorten. In Nederland worden hooikoortssymptomen voornamelijk veroorzaakt door berken en grassen, waardoor de meeste mensen in het voorjaar klachten ervaren. Gelukkig zijn de meeste hooikoortspatiënten alleen allergisch voor de pollen van een specifieke plantensoort, wat betekent dat ze niet het hele jaar door last hebben van symptomen, maar alleen tijdens het bloeiseizoen van die specifieke plant.

De allergische reactie is een overreactie

De allergische reactie die optreedt bij hooikoorts is in feite een overreactie van het afweersysteem van het lichaam. Mensen met hooikoortsklachten hebben een verhoogd aantal T-helpercellen type 2 in vergelijking met T-helpercellen type 1. Deze onbalans zorgt ervoor dat het immuunsysteem sneller reageert, zelfs op onschadelijke stoffen zoals pollen. Wanneer het lichaam voor het eerst in aanraking komt met stuifmeel, produceert het antilichamen genaamd IgE. Bij herhaalde blootstelling aan stuifmeel binden deze IgE’s zich aan mastcellen en basofielen, wat leidt tot de vrijlating van histamine en andere ontstekingsmediatoren. Histamine veroorzaakt vervolgens de karakteristieke symptomen van hooikoorts, zoals tranende ogen, een loopneus en benauwdheid door samentrekking van de gladde spiercellen in de longen.